Ha 2021-ben te is szeretnél látványos lépéseket tenni a fenntarthatóságért, akkor ezek a tippek Neked szólnak!

Először is számba kell venned az eddig elért céljaidat. Legyél büszke magadra, és vezesd fel, hogy eddig milyen területen miket értél el. A legkisebb lépéseket is vedd bele! Kezdve azzal például, hogy 2020-ban nem használtál szívószálat, hogy szelektálod a szemetet, hogy beszereztél egy kulacsot, és így tovább. Ennek segítségével körvonalazódni fog, hogy melyik életed melyik részén vagy kiemelkedően zöld, illetve az is, hogy hol van még elmaradásod.

Először fogalmazd meg a céljaidat, amiket el szeretnél érni a 2021-es év végére, pl.: szelektív szemét gyűjtés, kevesebb húsfogyasztás, zero waste életmód stb. Javasoljuk, hogy fokozatosan lépésről lépésre alakítsuk át eddigi szokásainkat.

Érdemes apróbb célokat kitűzni és azokat elérni, ezt követően lehet lépésről lépésre haladni. Azok a célok, amelyek nagy áldozattal járnak és tehernek éljük meg előbb utóbb sajnos kudarcba fulladnak. Pl. ha szeretnénk húsmentes vagy esetleg kevesebb hús fogyasztására áttérni, akkor érdemes először utána olvasni. Recepteket keresni és ami megtetszik elmenteni. Érdemes megismerni, akik hasonlóan étkeznek, hiszen nagyobb tapasztalatuk van és jó ötleteket szerezhetünk tőlük. Nagyon nehéz egyik napról a másikra áttérni a húsmentes táplálkozásra, így javasoljuk, hogy eleinte hetente 1-2 alkalommal fogyasszunk húsmentes ételt, és utána növeljük a héten a napokat.

Gondoljuk át, hogy a saját lehetőségeinkhez mérten, hogy számunkra mi a kényelmes és ezeket a terveket, hogyan tudjuk kisebb célokra szedni. Ha úgy érzed a határidők kitűzése segíthet a megvalósításban, adj magadnak. A havi bontás azért nagyon fontos, mert egyrészt a benne leírtak motiválnak majd az egész év során, másrészt, ha útközben elakadnál vagy csalódott lennél, visszanézheted az addig elért eredményeket és erőt gyűjthetsz általuk.

Gondold át, mit és hogyan tudsz a környezetre nézve beilleszteni a mindennapjaidba.

Hulladékcsökkentés

Ha nem szelektálod a szemetet, akkor az első negyedéved célja lehet például a szelektív hulladékgyűjtés.

Hulladékcsökkentés esetében pedig arra érdemes figyelned, hogy az egyszer használatos termékeket váltsd le többször használhatóra. Mivel a legtöbb nem lebomló, a környezetre káros hulladék csomagolásból keletkezik, érdemes a környezetbarát kiszerelésű termékeket keresned: papír, újrahasznosított anyagú, lebomló anyagú. Szerezz be saját csomagolásra alkalmas eszközöket, tárolódobozokat, vászontáskákat és kezdj el megismerkedni a csomagolásmentes boltokkal.

Vegyszermentes tisztítószerek és kozmetikumok

Ennél a pontnál olyan mérföldköveket lehet elérni, amik főleg a háztartásban és a szépségápolásban mutatkoznak meg. Válasszuk a boltok polcain található vegán, természetes alapanyagokból összeállított termékeket. De ha ezeket drágálljuk, akkor elég erős érv szól a csináld magad opciók mellett. Az egyszer használatos kozmetikai , szépségápolási termékek helyett, válasszuk az újrahasználható arctisztító korongot. A műanyag fültisztítók helyett a biológiailag lebomló bambusz tisztítót.

Étkezési szokásaink

Ökológiai lábnyomunk nagyságát leginkább a húsfogyasztásunk növeli. Gondoljunk csak bele, az állattartáshoz szükséges etetés, itatás, helyigény, továbbá az erőforrások a feldolgozáshoz, mind csak növelik ezt a számot.Ha úgy érezzük, nem tudjuk nélkülözni a húst, eleinte csak ismerkedjünk a húsmentes receptekkel, és heti egyszer ütemezzük be a vegetáriánus vagy vegán fogásokat, majd ennek számát bármikor növelhetjük.

Vásárlás

Vigyünk magunkkal bevásárló zsákot. Hálós öko zsákba szedjük a kimért gyümölcsöket, zöldségeket.Egy másik fontos lépés, ami a fenntartható vásárlás alapjaként kell, hogy berögzüljön, hogy ne pazaroljunk. Hogy ne landoljon a szemetesben az étel, hogy ne romoljon meg a hűtőben semmi. Használjunk fel mindent, amit megveszünk. Ezen kívül fontos még a mértéktartás.

Vízfogyasztás

Vezessünk be víztakarékos megoldásokat: kádban fürdés helyett, ami 130-150 liter víz elhasználásával jár, zuhanyozzunk, ami során ezt a mennyiséget legalább a felére csökkenthetjük. Főleg, ha nem időzünk sokat a zuhany alatt. Illetve reméljük ezt már tényleg nem kell megemlíteni, hogy fogmosás közben nem folyatjuk a vizet feleslegesen. Vagy,ha például te is megvárod zuhanyzás elején, míg bemelegszik a víz, tegyél a lefolyóhoz egy vödröt! Meg fogsz lepődni milyen mennyiségű víz gyűlik össze. Ezt használhatod akár főzéshez vagy virágok öntözéséhez is.

Amit pedig fontos szem előtt tartanunk, hogy ne akarjunk minden területen egyesével 100%-ot teljesíteni. Ha ezt a célt tűzzük ki magunk elé, sokkal hamarabb fogjuk feladni. Helyette haladjunk apró lépésekben, és inkább egyensúlyozzuk lassan a kevésbé környezetbarát lépéseinket egy-egy könnyebben megvalósítható fenntartható alternatívával.

0