Zero waste mozgalom, hulladékmentes háztartás, szemétmentes élet – Te is találkoztál már a fogalmakkal? Gyakorlatias tippjeink segítségével minimalizálhatod, de akár nullára is csökkentheted az általad megtermelt szemét mennyiségét!

A zero waste vagy magyarul hulladékmentes/ szemétmentes élet nemcsak a pazarlás megszüntetéséről és a szeméttermelés csökkentéséről szól, hanem egy olyan életmód kialakításáról, amelyben nem a fogyasztásé a főszerep. Fontos tudatosítani, hogy minden vásárlásunkkal leadjuk a voksunkat egy gyártói, termelői eljárásra, ezért oda kell figyelnünk, hogy az olyan legyen, ami nem jelent újabb súlyos terhet a bolygónk számára! Tippjeink segítségével jelentősen csökkenthető a háztartásban keletkező hulladék mennyisége, mely egy hatalmas lépés az újra hasznosításhoz képest, hiszen ez már a körforgás utolsó lépése!

1. Kövessük a fokozatosság elvét!

A hulladékmentességet elérni nem egyszerű feladat, és nem is érdemes egyből radikális változásokat bevetnünk, mert így hamar el fog menni tőle a kedvünk. A legtöbb ember csak akkor veszi észre, mennyi szemetet termel, amikor elkezdi tudatosan keresni a környezetkímélő megoldásokat. Fontos tisztában lennünk vele, hogy a teljes hulladékmentesség komoly elkötelezettséget igényel, számos lemondással jár, illetve nagy odafigyelésre lesz szükségünk a betartásához. Ne legyenek egyből irreális elvárásaink magunkkal szemben: tervezzük meg alaposan a szükséges életmódbeli változásokat és haladjunk lépésről lépésre, kezdve a számunkra legkritikusabbnak tűnő területtel.

2. Zöldítsük a konyhánkat!

Nézzük meg, milyen termelői piacok vannak a közelünkben és szerezzük be az élelmiszert ott! Így mindig friss, zamatos, szezonális zöldségekhez és gyümölcsökhöz juthatunk hozzá, amelyek érlelése, kezelése és szállítása nem helyez annyira súlyos terhet a környezetünkre, ráadásul a vásárlásunkkal hazai termelőket támogatunk.

Szuper opció az is, ha csomagolásmentes boltokban szerezzük be a konyhánkban használt alapanyagok egy részét. Vigyük magunkkal a saját vászonzsákjainkat, üvegedényeinket, amelyeket megpakolhatunk rizzsel, tésztával és mindenféle kimérős finomsággal.

A szerves hulladékot komposztálhatjuk, majd forgassuk vissza ezt a tápanyagdús masszát a földbe!

3. Környezetbarát megoldások a fürdőszobában is

A tisztálkodás során is rengeteg szemét halmozódik fel, gondoljunk csak a sok műanyag tubusra! Napi használati cikkekre, pl. arclemosó korongra vagy fültisztítóra. Ezeket azonban könnyedén kiválthatjuk egy kis utánajárással és találékonysággal, rátalálhatunk magyar, kézműves termékekre, szappanokra.
A szájápoláshoz is kifejlesztettek már mindenféle szuper terméket: használjunk bambusz fogkefét.

4. Takarítás fenntartható módon

A takarításkor elhasznált termékek után nem csak az üres, műanyag dobozok maradnak: az erős vegyszerek óriási károkat okoznak a környezetünkben, ha a talajba vagy a vizekbe jutnak. Egyszerűsítsük le a tisztítószer-arzenálunkat, használjunk citromot, ecetet és szódabikarbónát! Az egyszerhasználatos papírtörlő helyett vegyünk, néhány textil anyagú törlőkendőt.

5. Újrafelhasználás vagy újrahasznosítás

A hulladékmentes életmód a tárgyak élettartamuk végéig történő használatára törekszik. Ne dobjuk hát ki még jó állapotban lévő ruháinkat, elektronikai termékeinket, inkább adjuk tovább őket és válasszunk helyettünk jó minőségű, hosszú évekig tartós darabokat az aktuális divattermékek helyett.
Nem csak környezettudatos, hanem jó móka is új funkciót találni a megunt, elhasznált tárgyainknak. Befőttesüvegbűl mécsestartó? Autógumiból virágkaspó? A lehetőségek tárháza szinte végtelen!
A zero waste életmód körforgásának utolsó lépéseként pedig nem hagyhatjuk ki a felsorolásból a hulladék újrahasznosítására való törekvést sem: gyűjtsük tehát szelektíven, amit csak tehetünk!

6. Gondolkozzunk nagyban!

Végül, de nem utolsó sorban a környezettudatosság és így a zero waste életmód magasabb lépcsőfoka az, amikor már nem csak egyénileg törekszünk a fenntarthatóságra, hanem példamutatásunkkal , véleményünkkel másoknak is utat mutatunk!

Teremtsünk gyermekeinknek élhetőbb jövőt, és válasszunk a műanyagmentes, újra felhasználható termékeket a mindennapi élethez!

0