Annak érdekében, hogy hozzájáruljunk a környezetvédelemhez, érdemes olyan termékekkel foglalkozunk, amelyek gyorsan növekvő erőforrásokból készülnek. Jelenleg egy bizonyos ilyen alapanyag van az pedig a bambusz. Ily módon a lassan növekvő erőforrások, például a fa és a környezetre káros műanyag formák minimalizálhatók.

A bambusz egyedi előnyei Több mint 1500 ismert típusú bambusz létezik. Néhányuk fák, legtöbbjük fű. Környezetbarát betakarítása és sokoldalú felhasználási lehetőségei miatt a bambuszt úttörőnek tekintik a nyersanyagok tudatos felhasználásában. Rendkívül gyorsan növekszik, napi 1,6 méterrel. A gyökérrendszerek automatikusan elterjednek. A bambusz azért kimeríthetetlen erőforrás, mert visszanyeri a gyökereit. Mivel a bambusz tehát természeténél fogva antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, tenyésztéséhez nincs szükség peszticidekre. Ezen felül ellenálló képessége azt is jelenti, hogy nincs szükség műtrágyákra vagy mesterséges öntözőrendszerekre. A robusztus gyökérzetnek köszönhetően a bambusz az erózió veszélyének kitett területeken is biztosítja a talaj stabilitását. A bambusz bokorszerű alakjának és elágazó gyökérrendszerének köszönhetően a bambusz rendkívül nagy mennyiségű szén-dioxidot képes felszívni. Körülbelül 35% -kal több oxigént termel, mint egy hasonló fák területe a fotoszintézis során. A bambusz újrahasznosítható és biológiailag lebontható.  A bambusz egyedi tulajdonságai – kifejezett rugalmassága és robusztussága miatt – alkalmazásának lehetőségei nagyon sokoldalúak.. A bambuszfa felhasználása mellett fenntartható alternatívák is készülnek textil alapanyagokból A bambusz viszkóz egy textilszál, amelyből szövött vagy kötött anyag készül. Előállításuk a következőképpen magyarázható: Először a bambuszt lúgos oldatban áztatják, hogy a cellulóz lebomoljon. A cellulóz oldatot nagy nyomás alatt egy fonószeren keresztül egy szálba préselik. Az eredmény egy megváltozott molekuláris szerkezetű bambuszszál. A Mosó bambusz szárát egészben használják, amelynek nem csak az az előnye, hogy ez a leggyorsabban növekvő bambusz típus. Ugyanakkor ezt a fajt a pandák nem eszik, ezért a pandoo termékek nem fosztják meg őket az élelmüktől.

Kínai bambusz –  környezetbarátabb, mint a hagyományos fák? A bambuszültetvények különösen gyakoriak Kínában. A bambusztermesztést még nem fejlesztették ki, hanem a kistermelők működtetik. A bambusz termesztése és betakarítása sok szempontból fenntarthatóbb, mint az európai vagy a trópusi fák esetében. A tűlevelűek csak kb. 80 év elteltével, a lombhullató fák legkorábban pedig 100 évvel betakaríthatók. Összehasonlítva a trópusi fákkal, amelyek gyakran nagyon lassú növekedési rátát mutatnak, 70 vagy 80 év, a bambusz sokkal gyorsabban növekszik.A bambusz tehát minden szempontból megfelelő alternatív nyersanyag a fával szemben!

0