A GRILLEZÉS ARANYSZABÁLYAI

Összegyűjtöttük a grillezés 8 legfontosabb szabályát, hogy ne csak a parázs, hanem a sikeres vacsora tüzénél is melegedhess.

Ismerd meg a grillezés legfontosabb szabályait, amelyeknek segítenek abban, hogy az esti evés helyett kulináris kaland, unaloműző program helyett pedig valódi élmény legyen!

1.Válassz tökéletes időpontot!

Hallgass a megérzéseidre, nézz utána  az időjárás jelentésnek, nehogy véletlen zivatar lepjen meg téged és a vendégeidet. Válassz olyan helyet amely, félig fedett és szélvédett, így eső esetén is be tudtok húzódni anélkül, hogy befejeznétek a sütögetést.

2.Találd meg a neked való grillezőt!

Nem meglepő módon a kerti sütögetés legfontosabb kiegészítője a grillező (faszenes, gáz vagy elektromos), melynek kiválasztásakor több szempontot érdemes figyelembe venned: általában hány főre készülnek majd benne az ételek, hol szeretnéd használni, mennyire legyen gyorsan működésbe állítható és sorolhatnánk.

3.Számold ki az adagokat és vásárolj be!

Nem csak a kezdők, sokszor még a tapasztalt grillmesterek is alul vagy túl becsülik az adagokat, hiszen a vendégek étvágyával nehéz pontosan előre számolni. Kiindulási pontként először határozd meg, hogy hány főre fogsz sütni, majd fejenként egy-két szelet hússal és/vagy hallal számolj. Ez nagyjából 12-15 dkg/fő. Ne feledd, hogy sütés során a szeletek veszítenek a méretükből! A zöldségeket se hagyd ki a sorból: vásárolj 30 dkg zöldséget fejenként. Ha krumplit is sütnétek, 20-25 dkg/fővel számolj. Mindig részesítsd előnyben a friss alapanyagot!

4.Készíts saját pácot!

Gyors, egyszerű, tippeket adunk hozzá:

 • A páclék általában savas kémhatású összetevőt is tartalmaznak, ezért érdemes olyan edénybe helyezned a pácolt ételeket, amelyek savval érintkezve sem reagálnak többórás pácolás során sem. Ilyen a porcelán edény vagy az üveg tál.
 • Halat pácolnál? Tedd légmentesen zárható, műanyag zacskóba, így a hűtőd garantáltan halszag mentes marad.
 • A páclé mindig fedje el teljesen a húsokat, zöldségeket és így kerüljenek a hűtőbe!
 • A csirkemell szeletekhez elég 2-4 óra, míg a vörös húsokat akár napokig is érlelheted olajos, mustáros, fűszeres pácban.
 • Próbáld ki a száraz pácot is, hiszen a fantasztikus íz eléréséhez elég a választott fűszerekkel alaposan bedörzsölnöd a hús szeleteket. Süsd meg őket így: vastagságuk legyen kb. 2 cm, így nagyjából 10 perc alatt biztosan átsülnek.
 • Készülj fel a profik grilltippjeiből!

5.Milyen grilleszközöket használj?

 • Használj , bambusz grillpálcát
 • A grillrács olajozása helyett használj grilltálcát. Így nem tapad a rácsra az étel és nem csöpög a szaft a tűzbe. A megégett részeket ne edd meg, mert olyan anyagok halmozódnak fel benne, melyek fokozzák a daganatos megbetegedések kialakulását!
 • Ha megforgatnád az ételt, használj hosszú grill fogót, de ne felejtsd el a grillkesztyűt se!
 • Felejtsd el a különböző vegyszereket tűzgyújtáskor, hiszen mind káros az egészségre! Legyezd vagy fújd a parazsat!

6.Na és vajon meddig süsd a különböző alapanyagokat?

 • A nyársra való darabokat vágd azonos méretűre és süsd őket kb. 5 percig, ahogyan a halszeleteket is oldalanként.
 • A karikákra vágott zöldségeket (gomba, cukkini, paprika, padlizsán, stb.) kend át először olajjal, majd forró grillen süsd 3-5 percig!
 • Dobj a parázsra boróka ágat vagy más illatos fűszernövényt, hogy a füstje átjárja az ételt!
 • Gondoskodj a biztonságról!

7.Tálalás: az étel legyen szép és ne csak finom!

 • A tálaláshoz válassz az egyszer használatos műanyag tányérok helyett, bambusz tányérokat. Garantált lesz a siker. Finom ízek, egy szép tányérban tálalva. Mi kellhet ennél több egy jó kis kerti partihoz?
 • A műanyag evőeszközök helyett,  melyek az első húsfalat levágásánál általában eltörnek, használj bambusz evőeszközöket.
 • Ha a vacsorát mégis csak elszámoltad és megmaradt pár dolog, jól lezárható fedelű edénybe vagy méhviasz szalvétával lezárt tálba is elrakhatod.

Minden használat előtt/után alaposan tisztítsd meg a grillezőt, mert a lerakódott zsír a következő használatkor könnyen meggyulladhat, balesetet okozhat. Sose grillezz ittasan, mert egy óvatlan mozdulat és a könnyed este égési sérülésbe vagy más balesetbe torkollhat! Ha túl nagy lánggal ég a faszén, sose próbáld vízzel eloltani, mert a forró hőtől gőzzé alakulhat és nem csak téged, hanem mást is megégethet a közvetlen közelben. Fokozottan figyelj a gázpalackra, ha azt használsz a sütögetéshez! Mindig alaposan oltsd el a tüzet vagy áramtalanítsd a készüléket, ha véget ért a sütögetés!

8. Tisztítsd megfelelően a grill eszközeidet!

A grillezés a móka része, de ha igazán profi vagy, szánsz időt az alapos tisztításra is, hiszen így szolgálhat téged hosszú távon minden becsben tartott grilleszközöd, különösen a grilleződ. Tudjuk, hogy nehéz, tudjuk, hogy kényelmetlen feladat a zsírt ledörzsölni, de megéri!

A sütögetéshez jó szórakozást kívánunk, az ételekhez pedig jó étvágyat!

 

 

0