A vásárlás a Te döntésed. Döntsd el, mit és kit támogatsz, mit nem. Nem kell támogatnod a környezetszennyezést, vegyszerezést, a káros és felesleges dolgok tömeges gyártását.

  1. Minek fizetünk a szemétért?

A szemét értelmetlen pénzkidobás Neked és terhelés a környezetnek: mindig gondold végig, mennyit dobsz majd ki abból, amit megveszel.

  1. Felesleges pénzkiadás?

Vásárlás előtt írd össze, mire van szükséged. Írd fel egy papírra és máris tudatosabban tudsz vásárolni. Ha lista nélkül megyünk be a boltba, érzelmileg hozzuk meg a vásárlási döntéseket és nem tudatosan. Egy színes feldíszített állvány, akciós tábla és máris könnyebben elcsábulunk. A nagy üzletek profi módszerekkel csábítanak felesleges pénzköltésre. Ne hagyatkozz ‘polctrükkökre’.

  1. Támogasd a helyi termelőket!

A nagy bevásárlóközpontok helyett vásárolj piacon, vagy helyi boltban. Szerencsére most már egyre több helyen, piacon elérhetőek a kistermelők. Keresd a lakóhelyed közelében készülő dolgokat. Így a helyi környezetedet támogathatod, valamint kevésbé járulsz hozzá a szállítással járó környezetterheléshez. Friss, hazai idényzöldséget és -gyümölcsöt vegyél az üvegházi, több tízezer kilométert utaztatott, mesterségesen érlelt, agyoncsomagolt és tartósított áruk helyett.

  1. Műanyag zacskó helyett, vigyél magaddal szatyrot.

Vigyél magaddal táskát, szatyrot. Az egyszer használatos műanyag zacskók helyett, használj öko zsákot. Könnyen mosható, újra használható, és környezetbarát. Válaszd az egyszerűen csomagolt árukat. Keresd a visszaváltható, illetve újrahasznosított csomagolást.

  1. Tájékozódj, nézd meg mit veszel! 

Az élelmiszerek és kozmetikumok rengeteg káros (és felesleges) anyagot tartalmazhatnak. Ne kezeld magad vegyszerrel, se kívülről, se belülről, ha vegyszer nélkülit is kaphatsz. Szerencsére egyre nagyobb kínálatból választhatunk, de ennek ellenére, jól nézzük meg a hangzatos, organikus termékek összetevőit.

  1. Válaszd az újra használhatót!

Kerüld az eldobható dolgokat, ezek tömeges előállítása és kidobása energiapazarlással és környezetszennyezéssel jár.

Legyél tudatos: járj utána, hogy ki állítja elő, mit tartalmaz, mibe csomagolják, hová kerül.

 

0