Készíts otthon bodzaszörpöt

Nyílik az illatos bodza, és a bodzaszezont érdemes kihasználni, hogy virágjából finom szörpöt készítsünk. Nyáron a bodzaszörp ásványvízzel hígítva, citromkarikákkal kiváló hűsítő, de teába és sütibe is teheted.

A bodza virágjából főzött tea, a bodza héja és friss bimbója is elterjedt népi gyógyszer: a gyógyászatban felhasználható része a növény virágzata és a bogyója. Virágzatát májusban-júniusban, érett bogyóit az augusztusban-szeptemberben gyűjtik be.

A legnépszerűbb talán a virágból készülő bodzaszörp Isteni aromája és illata van, a szörp limonádéként frissítőként fogyasztható, de desszerteket például tiramisut vagy muffint is megbolondíthatunk vele. A bodzateát meghűléses megbetegedések esetén izzasztószerként és immunrendszeri serkentőként használják. Hurut ellen fogyassz a virágából készített teát: csészénként 2 teáskanálnyit önts le forrásban lévő vízzel, majd 5 perc múlva szűrd le.

A Dunántúlon a gyalogbodza és a fekete bodza bogyós terméséből lekvárt, azaz csetét főznek. A savanyú lekvár kiváló hashajtó és vizelethajtó hatású. A bodza leveléből készült tea gyógyír a reumás bántalmakra, de lázcsillapításra is ajánlott. A fekete bodza virága tartalmaz flavonoidokat (2-3%-ban) és antocianint, amelyek a szabad gyökök megkötésére alkalmasak, illetve egy klorogénsav nevű antioxidánst, ami a glükóz lassú lebontásában segít, nem emeli gyorsan a vércukorszintet és vérnyomáscsökkentő hatású. Tartalmaz még A-, B- és C-vitamint is. Régebben a szegények patikájának alapanyaga volt, használták székrekedés ellen, szemgyulladásra.

A szörp készítése

A virágokat (15-20 virágernyő/1 liter víz) a lehető legkevesebb zöld résszel szüreteld le úgy, hogy az ernyő alatti elágazás tövénél levágod. Ne tépd, mert azzal kárt teszel a növényben, és leszakításkor sok értékes virágpor hullik ki. Egy nagyobb lábasban forralj vizet, majd amikor már gyöngyözik, vedd le a tűzről, és szórd bele a virágokat. Ha az összes virágot beletetted a forró vízbe, és alaposan lenyomkodtad őket, fedd le fedővel, és hagyd legalább tizenkét órát ázni.

Tipp: a virágok a hő hatására csúnyán elszíneződhetnek, de a forralás után 2-3 teáskanálnyi citromsav hozzáadásával ez elkerülhető.

Ha sok szárrész maradt rajta (nem csipkedted le), akkor ne nyomkodd ki nagyon, mert a zöld részekből kesernyés ízanyagok juthatnak a leendő szörpbe. Egyszerűen csak finom lyukú szűrőn szűrd le. A folyadéknak gyönyörű színe van, és látható, ahogy kavarog benne a sok-sok virágpor. Ezt a jó erős illatú bodzalét tedd egy lábasba, adj hozzá cukrot (1 kg/1 liter bodzalé), citromlevet (kb. 15 dkg citrom leve/1 liter bodzalé vagy 2,5 teáskanál citromsav/1 liter bodzalé), majd forrald ismét gyöngyözésig. Ekkor a tüzet vedd alatta takarékra, de ne zárd el, hogy folyamatosan forrón tartsa a palackozás végéig. Ezt követően töltsd üvegekbe. Kb. 1,2-1,5 liter szörpöt tudsz készíteni a fenti mennyiségből attól függően, hogy milyen édesítőszert használsz, illetve mennyi folyadékot vesztesz a szűrésnél. A forró üvegeket takarókkal, ágyneműkkel bugyoláld be, hogy sokáig megtartsák a hőmérsékletüket (száraz dunsztolás). Mire kihűlnek, a kupakok jól rázáródnak az odabent kialakult vákuum miatt. A vákuum – a citromsav mellett – szintén segít a tartósításban. Az így eltett szörpök bontatlanul évekig elállnak. Felbontás után azonban hűtőben kell tárolnod őket!

Hidegen is eltehetjük a szörpöket, de akkor tartósítószer kell bele, mert ha hőkezelve sem lett, valamint vákuum sincs az üvegben, akkor semmi sem szab határt a káros mikroorganizmusok szaporodásának. Elvileg ilyenkor több vitamin marad, mint hőkezelésnél, de az így készült szörpök vitamintartalma a tárolás során folyamatosan csökken, és „vitalitásukat” elveszítve már csak annyiban fognak különbözni a főzöttektől, hogy ezekben tartósítószer is van.

Érdekes…

– ha a virágot borba áztatják, annak muskotályszerű ízt kölcsönöz

– Európa egyes országában tésztába mártott és forró olajba kisütött különleges csemege

– házilag pezsgőszerű ital készíthető belőle

– bogyójából bort és pálinkát is készítenek

 

 

0