A pamut kényelmes, olcsó és mindenki számára elérhető. Jól szellőzik, és tartós, az izzadságot ugyan felszívja, de ez a “vizes” érzés nem túl kellemes, és a formáját sem tartja, a tiszta pamutból készült dolgok sajnos hamar kinyúlnak.

A bambusz, mint textilipari alapanyag egyre nagyobb teret hódít magának. Rendkívüli tulajdonságainak köszönhetően ez a “zöld szál”-nak nevezett anyag joggal lehet a pamut konkurenciája.

De mégis mit tud ez az anyag, és mire lehet felhasználni?

A bambusz egy gyorsan növekvő növény, melynek nincs kártevője, ezért növényvédő szerek használata nélkül, környezetbarát módon termeszthető. A legnagyobb ültetvények Kínában találhatóak. A bambusz belsejéből készült cellulóz adja azt alapanyagot, melyből a bambuszszálat készül. Elhasználódása után 100 %-ban le is bomlik. Az alábbi ábra jól szemlélteti a gyártási folyamatot:

 Előnyei

  • Rendkívül puha, ezért nagyon sok babáknak készülő termék alapanyaga
  • Rugalmas és tartós
  • Antibakteriális és gombellenes hatású, így a kellemetlen szagok képződésének is elejét veszi
  • Páratlan mikroszerkezetének köszönhetően jól szellőzik, és elvezeti az izzadságot
  • Méretének akár háromszorosát is képes felszívni
  • Az érzete hűvös, ezért is hívják az ebből készült ruházatot légkondicionáló ruházatnak – nyáron kellemes hőérzetet biztosít
  • Antiallergén
  • A pamutnál fényesebb a felülete, így könnyen felismerhető.

Alsónemű, zokni

Rugalmasságának és antibakteriális tulajdonságainak köszönhetően remek alsók, és zoknik készülnek belőle.

Törölköző

Törölközőnek is kiváló ez az anyag. Nagyon jó nedvszívó, és rendkívül puha, ami sokadszori mosásra is puha marad. Antibakteriális tulajdonságainak köszönhetően nem “büdösödik” meg. Nem szürkül el, és nem keményedik meg, mint a pamut. Ha valakinek lesz egy bambuszszálas törölközője, az legközelebb is ilyet fog keresni

Törlőruhák, takarító textilek

Kedvező tulajdonságai miatt filléres takarító kendők is készülnek belőle. Tényleg nagyon jók, portörlésre, törölgetésre, mosogatásra is használhatóak.

Próbáld ki te is, teszteld ezt a hasznos anyagot. Mivel sokkal kevesebb vizet igényel a termesztése (1/3), így kevésbé terheli a környezetet, ezért valószínűleg ez a jövő. Haladjunk a korral!

0