Ausztráliából indult 2011-ben a Plastic Free July, vagyis a Műanyagmentes Július kezdeményezés, tavaly már több mint 120 millió ember vett részt benne majdnem 170 országból.

Az évente megtermelt 300 millió tonna műanyaghulladék mintegy fele egyszer használatos műanyag, amelyet hiába dobunk ki villámgyorsan, mégis évszázadokig szennyezi a Földet. A műanyagmentes július legfontosabb célkitűzése, hogy egy hónapon keresztül próbáljunk meg nem vásárolni semmit, ami egyszer használatos műanyagból készült.

Ha átgondoljuk egy teljesen átlagos napunkat, rájövünk, hogy rengeteg műanyag fordul meg a kezünkben és vesz körül minket környezetünkben. Ezek között van, ami tartósabban elkísér minket, de a legtöbbtől perceken belül búcsút is veszünk. Ha bemegyünk egy élelmiszerüzletbe, elég csak körbenéznünk, és láthatjuk, hogy a polcokon lévő áruk agyon vannak csomagolva. A színes müzlis dobozban is műanyag csomagolásban van a termék. Nem beszélve az egyesével becsomagolt, csokikról, cukorkákról. Mely csomagolásokat, kinyitás után a szemétbe dobunk. Az Európai Unióban a műanyag hulladékok 39 % csomagolásból származik.

Ezt végig gondolva, nagy kihívást jelent, egy egész hónapon át műanyagmentesen élni. A kihívás lényege nem csak az, hogy egy hónapig nagy erőfeszítések, és rengeteg energia árán elkerüljük a műanyagokat, hanem olyan megoldásokat találni, melyek a továbbiakban társaink lehetnek a hétköznapokban. Ezért nem baj, ha nem sikerül tökéletesen a műanyagmentes kihívás, tűzzünk ki egy célt és próbáljuk azt elérni.

Túl nehéznek tűnik? Mi segítünk!

10 TIPP, hogyan próbálj műanyagmentes termékeket használni:

  1. Bevásárlásnál vigyünk saját táskát.

A szupermarketekben kapható vékony és könnyen szakadó nejlonok hasznossága rendkívül korlátozott, de becslések szerint évente sok milliárdot használunk el belőlük világszerte. Ezen termékek környezetvédelmi költségeik nagyon magasak. Tehát felejtsük el az eldobható nejlonzacskókat! Használjunk inkább az eldobható szatyor helyett tartós, lehetőleg újrahasznosított szövet táskát, vagy kosarat minden bevásárlásnál, és a gyümölcsöket, zöldségeket, pékárukat, saját használatú mosható öko zsákba szedjük.

Ökozsák

Újrahasználható ökozsák

  1. Ásványvizes palack helyett, használjunk újratölthető kulacsot.

Töltsük meg tisztított vízzel, és használjuk bárhol. Akár irodában, vagy kirándulás alatt.

  1. Ne használjunk eldobható kávéscsészét.

Az egyszer használatos kávéscsészék látszatra olyan mintha papírból lennének, viszont ahhoz, hogy ne ázzon el a felület be kell vonni egy műanyag réteggel. Nem beszélve a kávécsésze fedeléről és a keverőkről, ezek is mind egyszer használatos műanyagból készülnek. Válassz helyette újrahasználható kávéscsészét vagy termoszt. Garantáltan műanyagmentes és környezetbarát terméket.

Újrahasználható hordozható kávéspohár

Újrahasználható hordozható kávés pohár

  1. Mondjunk nemet a szívószálra!

Ha otthon szeretnénk szívószálat használni, válasszuk a újra használható és tisztítható bambusz verzióját. Ha pedig vendégek jönnek, és nem szeretnék annyit mosogatni, választhatjuk a biológiailag lebomló változatát is.

Bambusz szívószál

Bambusz szívószál-újrahasználható

  1. Folpack és alufólia helyett használjunk méhviasz csomagolót, műanyag edények helyett üveget.

Műanyag edények helyett, tároljunk háztartási termékeket üvegekben. Fólia és folpack helyett próbáljuk ki a méhviasz csomagolót. Kiváló szendvicsek csomagolására, ételmaradékok letakarására.

  1. Cseréljük le a papírtörlőnket, mosható verzióra.

Elég csak a konyhai papírtörlőre gondolnunk. Egy papírtekercs amit rövid ideig használunk és műanyag csomagolásban veszünk. Helyette válasszuk az újrahasználható konyhai tekercseket!

Mosható konyhai törlőkendő

Mosható konyhai törlőkendő- Papír tekercs alternatívája

  1. Kerüld az egyszer használatos műanyag poharakat, tányérokat és evőeszközöket.

Ne vásároljunk műanyag tányérokat és poharakat, helyettük válasszunk újrahasználható alternatív lehetőségek közül.

  1. Használjunk műanyag fogkefe helyett biológiailag lebomló bambusz fogkefét.

Törekedjünk a műanyagmentességre a fürdőszobánkba is. A bambusz fogkefe antibakteriális. Kényelmes a fogása és használatával még a környezetünket is óvjuk.

Bambusz fogkefe Pandoo

Bambusz fogkefe

  1. Napi tisztálkodásunkhoz válasszunk műanyagmentes, biológiailag lebomló alternatívát.

Vattakorong műanyag csomagolásban, műanyag fültisztító pálca? Ezeket szinte a legkönnyebb lecserélnünk. Napi szinten használjuk és csak néhány másodpercig. Vattakorong helyett választhatjuk az újrahasználható puha bambuszszálakból készült arctisztító korongot. Miután használjuk, elöblítjük vagy a hozzá kapható mosózsákban mosógépbe is rakhatjuk. Száradás után újrahasználhatjuk. Nem is olyan bonyolult, ugye?

Pandoo bambusz arctisztító korong

Pandoo bambusz arctisztító korong

  1. Ha könnyen fogyó, vagy tartós termékről van szó, vegyünk nagyobb kiszerelést, ezeknek nem csak az ára, az egységnyi árura jutó csomagoló anyag is kevesebb! (pl. sampon,tusfürdő esetén)

Biológiailag lebomló bambusz termékek lehetőséget adnak , hogy a műanyagmentes július kihívásnak néhány területen eleget tegyünk.

JÚLIUSBAN INGYEN HÁZHOZ SZÁLLÍTJUK TERMÉKEINKET! HASZNÁLD A PLFREE020 KUPONKÓDOT!

 

 

 

 

 

 

 

0