Mostanában sok helyen foglalkoznak a fenntarthatósággal kapcsolatos kérdésekkel. Hogyan lehet környezetbarátabbá tenni a mindennapi életet, és egy egy termék milyen hozzáadott értékkel rendelkezik az Ön számára és a tudatos fogyasztáshoz.

A legfontosabb kérdés a  környezetvédelem szempontjából az alábbiak:

  • erdőirtás
  • elpazarolt források
  • az óceánok szennyezése
  • globális felmelegedés
  • a természetes élőhelyek pusztítása

 

Kevesen tudják, hogy a fákat általában 20-50 évesen vágják ki, amikor azok elérik a kitermeléshez szükséges állapotukat. Ez azt jelenti, hogy miután kivágnak egy erdőt, legközelebb átlagosan újabb 35 évnek kell eltelnie, mire újra betakarítható lesz a terület.

Évente 8-9 millió tonna műanyag, amiből a tengeráramlások óriási méretű szemétszigeteket hordanak össze – a legnagyobbat a Csendes-óceán északi térségében, amelynek kiterjedése tizenötszöröse Magyarország területének. A szemét 80%-át a szárazföldről hordják a folyók, a szél a vízbe, és 20% jut közvetlenül a hajókról a tengerekbe.

Csak műanyag zacskóból évente 8 milliárd landol a kukában csak az Európai Unióban. Magyarországon is rengeteg zacskó fogy, ahogy Lengyelországban, Portugáliában és Szlovákiában is, szemben a dánok és a finnek évi 4 darabjával. Néhány ország – Franciaország, Olaszország és Kenya – már betiltotta a kényelmi műanyagok használat.

A tengerekben több száz év alatt mikroméretű darabkákra széteső műanyag nemcsak a tengeri élővilágot, kis és nagy halakat, madarakat fenyegeti, hanem a táplálékláncon át visszajut tányérunkra, már az ivóvízben is kimutatható.

2018-ban nem csak az óceánok világnapja, hanem a környezeti világnap és a Föld napja is a műanyagszennyezés enyhítésére szólított föl mindenkit – azért is, mert Kína nem fogadja be többé a nyugati világ szemetét.

A pandoo termékek mindenki számára egységes megoldást kínálnak ezekre környezeti a problémára.

0