Tedd meg a legkönnyebb lépést a környezettudatosság felé: az elsőt

„A Földet nem a szüleinktôl kaptuk örökbe, hanem az unokáinktól kölcsön.”

Azaz, ha azt szeretnénk, hogy utódaink is nyugodtan élhessenek, ne kelljen nélkülözniük olyan dolgokat, amelyek számunkra természetesek, ne szeméthegyek között lakjanak – mindezt úgy, hogy a természet, az élővilág is megtartja sokszínűségét, akkor ez így nem maradhat. Valamit tennünk kell.

Ha nem tudatosítjuk magunkban, egymásban, hogy milyen – negatív – hatással vagyunk a környezetünkre, sokszor észre sem vesszük. Hiszen csak azt csináljuk, amit megszoktunk. Ami kényelmes. Ami egyszerű. Ami olcsó…

Az Európai Unióban folyamatosa nő a kidobott szemét mennyisége: 2018-ban személyenként ez mintegy 500 kilogramm volt. Magyarországon ez a mérték szerencsére az EU-átlag alatti, de azért 385 kilogrammos fejenkénti szemétheggyel nem igazán büszkélkedhetünk.

Ahhoz, hogy a bolygónk élhető legyen, változtatnunk kell.

Változtatni a gondolkodásunkon és a magatartásunkon. Ha a gondolkodásunk változik, megértjük, hogy mit miért tegyünk vagy ne tegyünk, miért fontos a környezetvédelem, a hulladék mennyiségének csökkentése, az újrahasznosítás, a megújuló energiák használata, a túlfogyasztás kerülése stb-stb., akkor a magatartásunkon is könnyebben fogunk módosítani.

A „kell” és a „változtatás” nem a legcsábítóbb hívószó az emberek számára, ez érthető. Sokkan ezt azzal azonosítják, hogy csak úgy lehetnének környezettudatosak, ha fenekestül felfordítanák az életüket. „Lehetnének”, mert már a gondolattól is elborzadnak. Persze, így lenne a legjobb, ha mindenki varázsütésre környezettudatos lenne, elhagyná a környezetre káros szokásait, de lássuk be, ez nem igazán működő megoldás.

Elsőként elég egy apró lépés. Mindenkinek van olyan dolog az életében, amiről tudja, hogy nem jó, és ha belegondol, arra is rájön, hogy igazán nem is okozna kényelmetlenséget, ha másképp csinálná. Kezdd ilyennel!

Például itt a sokat emlegetett szívószál. Apróság, ugyan, mit számít? Nagyon is sokat, ha összeadjuk, amit egy este alatt a bárokban, éttermekben, büfékben a poharakba tesznek! Ha az italodat szívószállal szereted fogyasztani, akkor idd újrahasználható bambusz szívószállal! A következő fogkefecserénél válassz bambusz fogkefét! Fültisztító pálcika is létezik műanyagmentes változatban: bambuszból és organikus pamutból! Na, és a szatyor. „Minden magyar háztartásban vagy egy szatyor, ami tele van szatyorral.” Vicces, de sajnos igaz. Elsőként: ha már ott vannak és eddig szépen gyűjtötted, használd őket! Ne egyszer, hanem sokszor. Ha már végképp kilyukadtak, elszakadtak, mehetnek a szemétbe – a szelektívbe. Aztán pedig szerezz be, majd mindig tarts magadnál újrahasznosítható öko bevásárló zsákokat. A zöldség, gyümölcs könnyen mérhető, majd szállítható és tárolható benne, végül pedig tisztítható és számtalanszor használható.

Mi azt javasoljuk, hogy ebben se másokhoz mérd magad! Lehet, hogy sokkoló látni, hogy mások „hol járnak” a környezettudatosságban, de valószínűleg hosszú út vezetett nekik is idáig, neked sem kell mindent egyszerre megváltoztatnod. Viszont másoktól sokféle, számodra eddig talán ismeretlen környezettudatos szokást elleshetsz, zero waste terméket megismerhetsz, tanulni bárkitől lehet!

A lényeg, hogy haladj te is – tedd ezt a saját tempódban.

Tedd meg te is az első lépésedet. A legkönnyebbet! Utána a többi sem tűnik majd nehéznek!

Kezdő AKCIÓS csomagajánlataink:

Pandoo bambusz tisztálkodó csomag

bambusz tisztálkodási kezdő csomag

Pandoo bambusz zero waste kezdő csomag

 

0