Újrahasználható termékek a mindennapokban- Zero waste életmód

Az első lépés, a tudatosság megteremtése. Fontos, hogy tudatosítsam magamban, mennyi erőforrást használok fel nap mint nap, milyen módon vagyok káros hatással környezetemre.  Ha egy kicsit utána nézünk, mi magunk is meg fogunk lepődni azon, akaratunkon kívül hány féle módon romboljuk környezetünket. A tájékozódás és az azt követően kialakuló tudatosság fontos ahhoz, hogy naponta döntést tudjunk hozni: mivel utazom, milyen háztartási készüléket választok, milyen technológiával fűtöm, vagy épp hűtöm a lakásomat, mit vásárolok. A tájékozottság és a tudatosság az alapja mindennek.

 Válassz energia- és víztakarékos háztartási gépeket!

Az A+ vagy A++ energiafelhasználású háztartási eszközök ára kicsit magasabb, de hosszú távon bőven visszajön az árkülönbözet a villanyszámlán. Nem is beszélve arról, hogy ezzel a környezetünket is jobban óvjuk. Ugyanez a helyzet a víztakarékos mosó- és mosogatógépekkel. Egy jó készülékválasztással máris hozzájárultunk ahhoz, hogy kisebb legyen ökológiai lábnyomunk.

Vásárolj helyit!

Helyileg termelt és előállított termékek vásárlásával, több módon is hozzájárulhatunk környezetünk védelméhez: a termék szállításához kevesebb üzemanyagot kell felhasználni, kevesebb csomagolóanyagra van szükség és ráadásul még a helyi termelőket is támogatjuk!

Vigyél magaddal újra használható szatyrot!

Köztudott, hogy a műanyagok előállítása hatalmas környezeti terhelést jelent, miközben a rengeteg műanyag csomagolóanyag sosem tud igazán lebomlani a természetben. Mielőtt elmész vásárolni, dobj be néhány erősebb szatyrot a kocsiba vagy a táskádba! Azzal, hogy egy szatyrot többször is használsz, szintén sokat teszel a környezeted érdekében! Ez sem került semmibe, csak egy kis odafigyelésbe! A zöldségeket, gyümölcsöket újrahasználható ökozsákba válogasd.

Tudtad? Évente 8-9 millió tonna műanyag, amiből a tengeráramlások óriási méretű szemétszigeteket hordanak össze – a legnagyobbat a Csendes-óceán északi térségében, amelynek kiterjedése tizenötszöröse Magyarország területének. A szemét 80%-át a szárazföldről hordják a folyók, a szél a vízbe, és 20% jut közvetlenül a hajókról a tengerekbe.

Csak műanyag zacskóból évente 8 milliárd landol a kukában csak az Európai Unióban. Magyarországon is rengeteg zacskó fogy, ahogy Lengyelországban, Portugáliában és Szlovákiában is, szemben a dánok és a finnek évi 4 darabjával. Néhány ország – Franciaország, Olaszország és Kenya – már betiltotta a kényelmi műanyagok használat.

Zárd el a csapot!

Szintén egyike a legtöbbet emlegetett környezetvédelmi módszernek. Talán nem is hinnéd, de ha fogmosás közben folyik a csap, percenként 7,5 liter víz folyik el. Zárd el tehát ilyenkor a csapot.

Egyél kevesebb húst!

Érdekes, de a hús előkészítéséhez ötször több energiát használnak fel, mint a zöldségekhez, gyümölcsökhöz. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy ne együnk húst, és legyünk vegetáriánusak, de gondolj erre is, amikor húsos ételt készítesz!

Tudtad? Az Európai Unió mezőgazdasági területeinek több mint 80%-án már jelenleg is állati takarmányt termesztünk, ami nem csupán a klímaváltozáshoz, de az ökológiai katasztrófához is egyenes út.  Pl. A marhahús az egyik legnagyobb környezeti terheléssel előállítható táplálékok közé tartozik: 1 kg marhahús létrehozásához 26,5 kg szén-dioxidnyi egyenértékű mértékben járulunk hozzá a klímaváltozáshoz. Ez nagyjából annyi, mintha egy autóval 100 kilométert utaznánk. Egy tehénből nagyjából 200 kilogramm húst lehet kinyerni, tehát a felnevelése több mint 5 tonna széndioxid-egyenértékű üvegházgáz felszabadulásával jár.

Használj újrahasznosítható üvegeket!

A műanyag nagy része sehogy, vagy csak nagyon nehezen hasznosítható újra. A víz pedig, ami bennük van, nem sokban különbözik a csapvíztől! Így amikor lehet, használj rendes üveget vagy tartós kulacsokat! Ha nem csak otthon kávézol, és gyakran veszel elvitelre vagy automatából kávét, akkor érdemes erre is beszerezni egy külön kávéspoharat.

Hulladékcsökkentés és a műanyagok felhalmozásának csökkentése a háztartásban

Ez az egyik legkönnyebb dolog. Elég, hacsak megvizsgáljuk, melyek azok a termékek amiket nap mint nap használunk. Kezdhetjük a konyhában vagy a fürdőszobában. Nem is vesszük már észre , hogy mennyi olyan terméket használunk amit akár könnyedén le is cserélhetnénk, környezetbarát vagy akár biológiailag lebomló termékekre. A sminklemosó és arctisztító vattakorongok, illetve nedves törlőkendők helyett ott vannak a mosható arctisztító párnák, az eldobható borotváról pedig érdemes hagyományos, fém biztonsági borotvára váltani, amelyben csak a pengét kell kicserélni. Tampon helyett használhatunk intimkelyhet és az intimbetétek között is találunk, mosható, bőrbarát pamutbetéteket. A műanyag fogkefék helyett pedig már használhatunk bambuszból készült, illetve természetes sörtéjű fogkefét.  A műanyag flakonos tusfürdők helyett, használjunk kézműves szappanokat.

Sokan úgy gondolják, hogy az újrahasznosított termékek drágák, viszont ha hosszútávon gondolkozunk, akkor kiszámolhatjuk, hogy az újra használható termékek, hosszabb távon olcsóbbak mint az egyszer használatosak.

0